A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Gáztüzelésű fali kazánok, gázkazánok, kondenzációs kazánok, turbós és kombi kazánok

A gáztüzelésű fali kazánok, gázkazánok, kondenzációs kazánok, turbós és kombi kazánok alkalmazása a leggyakoribb a családi házak, lakások, társasházak fűtésére, valamint használati meleg víz előállítására. Népszerűségüket a következőknek köszönhetik:

• tisztán üzemeltethetők,
• kiemelkedő hatásfokkal működnek,
• széles teljesítmény-intervallumon belül működtethetők,
• könnyen kezelhetők,
• automatizálhatók,
• alacsony környezeti terheléssel alkalmazhatók,
• kedvező ár/érték aránnyal rendelkeznek

A gázkazánok


A gázkazánok olyan készülékek, amelyek egy éghető gáz (földgáz, PB gáz, biogáz stb.) elégetése által hőenergiát szabadítanak fel, amelyet egy közvetítő közeg  segítségével − jellemzően vízzel − továbbítják távolabbi pontokra. A gázkazánokat többféle szempont szerint osztályozzuk. Égéstermék-elvezetés és égési levegő-ellátás szempontjából lehet;

• égéstermék-elvezetés nélküli (kisebb melegvíz-előállító gázbojlerek)
• égéstermék-elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől függő (nyitott égésterű gázkazán)
• égési köre a felállítási helyiségtől független (zárt égésterű, turbós, kondenzációs)

Elhelyezésük és funkciójuk szerint a gázkazánok lehetnek;

• Fali gázkazán
• Álló gázkazán
• Fűtő gázkazán (nemcsak fűtési célokra)
• Kombi gázkazán
• Beépített tárolós gázkazán

Az égés folyamata szerint;

• Nyílt égésterű gázkazánok

Hátrányuk, hogy kapcsolatban állnak a felállítási helyiség légterének levegőjével, és az égéstermék elvezetéshez szükséges kéményen kívül légbevezetést is igényelnek.

• Zárt égésű/égésterű gázkazánok

A zárt égésterű gázkazánok égéstere saját környezetétől elzárt. Az égéshez szükséges levegőt épületen kívülről nyerik, nem használják a felállítási helyiség saját levegőjét, ezáltal biztonságosabbak. 

Fő típusok a kéményes gázkazánok, a turbós gázkazánok és a kondenzációs gázkazánok, melyeken kívül különleges típusok is léteznek így például a hybrid rendszerű kazánok.

Kondenzációs kazánok, cirkók, kéményes kazánok, turbós kazánok, hybrid rendszerű kazánok széles választéka raktárról!


Kondenzációs kazánok

A kondenzációs kazánok és a hagyományos gázkazánok abban különböznek egymástól, hogy a kondenzációs kazánok a füstgázban lévő hőenergia hőcserélő segítségével történő hasznosításával (kondenzáció), sokkal gazdaságosabb és magasabb hatásfokú működésre képes a hagyományos gázkazánokkal szemben. 

Amikor hagyományos gázkazánnal fűtünk, a kondenzációs kazánokkal történő fűtéssel ellentétben az égéstermékkel együtt rengeteg hasznosítatlan hő is a kéménybe jut. A kondenzációs kazánokkal azonban a füstgáz hőenergiája kinyerhető, a keletkező vízgőz kondenzálásával pedig jelentősen megnő a hatásfoka. Optimális üzemeltetési körülmények esetén, a kondenzációs kazánok akár 20-35% megtakarításra is képesek a hagyományos gázkészülékkel szemben, amennyiben kondenzációs kazánunk mellett külső hőmérséklet-érzékelő termosztátot is alkalmazunk. Ugyanis az átmeneti +5 °C – 0 °C hőmérsékletű időszakokban kiemelkedően magas a kondenzációs kazánok hatásfoka, és ha a teljes fűtési időszakot vesszük figyelembe, ez sokkal gyakoribb, mint a hosszan tartó -10 °C. 
A leggazdaságosabb üzem nagy felületű hő leadók (pl. padlófűtés, falfűtés vagy a radiátorok túlméretezése) alkalmazásával érhető el, mert ezek alacsony hőmérsékleten működnek, így kondenzációs kazánunk a lehető legmagasabb hatásfokkal üzemelhet.

Akciós kondenzációs kazánok óriási választéka raktárról!

Kéményes kazánok


Mit fontos tudnunk a kéményes kazánokról?


A gázkészülékeket légellátásukat figyelembe véve két fő csoportra - nyílt égésterű, más néven kéményes készülékekre, valamint zárt égésterű, vagy turbós készülékekre - osztjuk.


Néhány gondolat a kéményes kazánokról


A kéményes kazánok, és bojlerek  nyitott égéstérrel rendelkeznek. Az  égéshez szükséges levegőt abból a helyiségből nyerik, ahol elhelyezkednek. A működés során  nagy mennyiségű levegőt igényelnek, ezért a helyiségben rendelkezésre  álló levegőt hamar elszívják. Amennyiben a helyiség nem rendelkezik friss levegő beeresztésére  alkalmas légbevezető szerkezettel, kéményes kazánok működése következtében léghiány alakulhat ki. Ennek következtében kéményes kazánunkban az égés  tökéletlenné válik, korom, és szénmonoxid /CO/  képződik. Emiatt kiemelkedően fontos, hogy a kéményes kazánok üzemeltetésére szánt  helyiség légellátása biztosított legyen. Ezért tették kötelezővé kéményes kazánok szerelése esetén az úgynevezett minősített  légbevezetőket, amelyek megfelelő mennyiségű levegő beeresztését szolgáltatják a kéményes kazánunknak helyt adó térbe.


Kéményes kazánok használatakor kiemelkedően fontos a kémény, illetve a gázbojlerek vagy kéményes kazánok műszaki állapota is. Mivel, a kéményes kazánok működése közben a füstgáz a készülékből a kéményen keresztül  gravitációs úton távozik, rendkívül fontos kéményünk állapota is. 


Amennyiben kéményes kazánt működtetünk, fontos tényező az úgynevezett reteszelők alkalmazása is, amelyek bizonyos esetekben szintén kötelezőek. Reteszelők alkalmazására akkor van nagy szükség, ha egy eltérő, a  füstgáz távozását adott esetben meghiúsító műszaki berendezés (pl. egy másik kéményes kazán, vagy szagelszívó) befolyásolhatja kéményünk  működését.


Egy kéménybe kötött, két kéményes kazán semmilyen esetben sem működhet egyszerre, egyazon légtérben! Mivel a helyiség levegője két kéményes kazán egyidejű működése esetén hamar elfogyna, valamint az egy kéményes kazán égéstermékére optimalizált kémény sem bírná a két egyidejűleg üzemelő kéményes kazán által leadott füstgáz mennyiséget elvezetni. Ezt az együtt üzemelést akadályozzák meg a reteszelők.


Kéményes gázkészülék használójaként, még a legkörültekintőbb, a legszakszerűbb és a  leggondosabb eljárás esetén is felmerülhetnek rajtunk kívül álló problémák. (pl.: egy a  kéményünk tetején melegedő madár beleszédül kéményünkbe),  ezért nyílt égésterű gázkészülékek üzemeltetőjének nagyon ajánlott a szénmonoxid riasztó  elhelyezése! Ez a néhány ezer forintos berendezés életet menthet! 


Figyelem! 


2015.09.26-tól nyílt égésterű, ErP direktíva hatálya alá tartozó készüléket csak társasházi gyűjtőkéményre csatlakozó készülékek cseréjeként szabad felszerelni!

 

Idézet a 813/2013/EU rendeletből:


„Ennek a természetes huzatú helyiségfűtő tüzelőkazánnak rendeltetés szerint a meglévő épületek lakóingatlanjai által közösen használt égéstermék-vezetékhez kell csatlakoznia, amelyen keresztül az égéstermék a kazánnak helyt adó helyiségből távozik. Az égési levegőt közvetlenül a helyiségből nyeri, és visszaáramlás-gátlót tartalmaz. Kisebb hatékonysága miatt a kazán más célú felhasználását kerülni kell, mert úgy energiafogyasztása és üzemeltetési költsége nagyobb lenne.”


Akciós Kéményes kazánok széles választéka azonnal készletről!

Turbós kazánok
A turbós kazán elnevezés a zárt égésterű kazán megfelelője. Füstelvezetése dupla falú csövön keresztül történik. A turbós kazánok égéstermék elvezetését egy ventilátor biztosítja, így nincs szükség gravitációs, túl méretes, drága kéményekre. Mivel a füst áramlása a turbós kazánok esetében az épület légterétől független, ezért működésük biztonságosabb, mint nyílt égésterű (kéményes) társaiké.
Turbós kazánok üzembe helyezése során nagy gondot kell fordítanunk a gázkészülék megválasztására. Minden ilyen turbós kazánnak van egy füstgáz kivezetési, és egy légbeszívási határa. Ezeket az adatokat minden gyártó a szakember rendelkezésére bocsátja, amelyből pontos számításokkal kiválasztható a számunkra legoptimálisabb turbós kazán típusa.
Amennyiben turbós kazánunk kiválasztása során nem mulasztjuk el a gondos odafigyelést, egyeztetést, és turbós kazánunk üzembe helyezését hozzáértő szakemberre bízzuk, egy jó hatásfokú, biztonságos üzemű megoldást kapunk.  
A turbós kazánok hatásfoka néhány százalékkal magasabb nyílt égésterű társaikénál, legfőbb erényük azonban az, hogy üzemeltetésük teljes biztonságban történik. A turbós kazánok égéstere zárt, ezért a szénmonoxid mérgezés lehetősége szinte teljes mértékben kizárható! 

Turbós kombi, Akciós turbós fűtő kazánok széles választéka (kifutó termékek)l

Hybrid rendszerű kazánok

Az Ariston legfrissebb innovációi közé tartoznak a hybrid rendszerű kazánok, amelyek a kondenzációs és hőszivattyús fűtési technológiát egyformán tartalmazzák. A levegő-víz hőszivattyús technológia évek óta bizonyítja hatékonyságát és létjogosultságát, azonban a magas invesztációs költségek miatt sokak számára nem elérhető. A külső és belső egységet tartalmazó hybrid rendszerű kazánok megvalósítják azt a lehetőséget a felhasználó számára, hogy a kondenzációs és hőszivattyús technológia minden privilégiumát kamatoztassa fűtési rendszerének kiszolgálására a maximális komfortérzet megteremtése mellett. A hybrid rendszerű kazánokkal az eddig ismert gázkészülékekhez képest jóval több energiát tudunk megtakarítani, mivel a hybrid rendszerű kazánok a fűtési rendszer kiszolgálásához a gáz mellett a levegőből nyerhető hőenergiát is hasznosítják, a HMV (használati meleg víz) előállítása pedig a készülék kondenzációs egységével valósul meg. A hybrid rendszerű kazánok intelligens energia-menedzsere a külső hőmérséklettől, a beprogramozott energiahordozó árától és az éppen szükséges fűtőigénytől függően eldönti, hogy gázzal fűtsön, vagy villamos energia segítségével a hőszivattyút működtesse.

A” kategória

**** hatásfok

Magas megtakarítás

IIPX5D elektromos védettség
 
A kondenzációs és hőszivattyús technológia egyesítése - hybrid rendszerű kazánok

• Multifunkcionális LCD-kijelző
• Fűtésrásegítés hőszivattyúval
• Időjárásfüggő szabályozás
• Automata légtelenítő funkció
• 24 literes fűtés oldali puffer tároló
• 3 utas váltószelep
• Fűtés és HMV-oldali beépített szűrő
• Automatikus váltás hőszivattyú és kondenzációs kazán között gazdaságossági szempontok alapján
• Fagyvédelmi funkció
• Füstgázelemző csonk a készülék tetején
• Több zónás modul csatlakoztatás

Akciós kiváló minőségű hybrid kazán, kondenzációs, és hőszivattyús kazán legjobb áron!