A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Kondenzációs kazánok

A kondenzációs kazánok és a hagyományos gázkazánok abban különböznek egymástól, hogy a kondenzációs kazánok a füstgázban lévő hőenergia hőcserélő segítségével történő hasznosításával (kondenzáció), sokkal gazdaságosabb és magasabb hatásfokú működésre képesek a hagyományos gázkazánokkal szemben. 

Amikor hagyományos gázkazánnal fűtünk, a kondenzációs kazánnal történő fűtéssel ellentétben az égéstermékkel együtt rengeteg hasznosítatlan hő is a kéménybe jut. A kondenzációs kazánnal azonban a füstgáz hőenergiája kinyerhető, a keletkező vízgőz kondenzálásával pedig jelentősen megnő a hatásfoka. Optimális üzemeltetési körülmények esetén, a kondenzációs kazán akár 20-35% megtakarításra is képes a hagyományos gázkészülékkel szemben, amennyiben kondenzációs kazánunk mellett külső hőmérséklet-érzékelő termosztátot is alkalmazunk. Ugyanis az átmeneti +5 °C – 0 °C hőmérsékletű időszakokban kiemelkedően magas a kondenzációs kazán hatásfoka, és ha a teljes fűtési időszakot vesszük figyelembe, ez sokkal gyakoribb, mint a hosszan tartó -10 °C. 

A leggazdaságosabb üzem nagy felületű hő leadók – pl. padlófűtés, falfűtés vagy a radiátorok túlméretezése – alkalmazásával érhető el, mert ezek alacsony hőmérsékleten működnek, így kondenzációs kazánunk a lehető legmagasabb hatásfokkal üzemelhet.

Minden, amit a kondenzációs kazánokról érdemes tudnunk

A kondenzációs kazánok a népszerűségi lista kiemelkedő helyén szerepelnek, mivel kényelmes, takarékos megoldást kínálnak otthonunk melegen tartására. A kondenzációs kazánok rendelkeznek az összes jó tulajdonsággal, ami egy automatizált gázfűtéstől elvárható, továbbá a kondenzációs kazánok jelentős segítséget nyújtanak háztartásunk költségeinek csökkentésében is.

A kondenzációs kazánok működése


A kondenzációs kazánok működése közben szénhidrogének égésekor a füstgázokban jelentős mennyiségű vízgőz is keletkezik. Ennek a magas hőmérsékletű párának a hőenergiája is kinyerhető, annak lecsapódása közben. Ezt a folyamatot nevezzük kondenzációnak, aminek segítségével a kondenzációs kazánok égéstermékének hőmérséklete lecsökkenthető 45-55 0C-ra. Ezen eljárás közbeiktatásával az eddig "kárba ment" plusz energia is hasznosítható fűtés céljára és a kondenzációs kazánok hatásfoka is 100% fölé emelkedik.A hagyományos gázkazán 80–90%-os hatásfokával ellentétben a kondenzációs kazánok 110% körüli hatásfok elérésére is képesek.

Amennyiben a kondenzációs kazánok használatára voksolunk, figyelembe kell vennünk egy jelentős különbséget. A kondenzációs kazánok és a hagyományos gázüzemű kazánok égéstermék elvezetésre eltérő kémények alkalmasak. A kondenzációs kazánok égésterméke ugyanis savas kémhatású párát – híg kénsavat – tartalmaz. Ez a savas kémhatású kondenzátum szétmarná a hagyományos gázüzemű kazánok kéményének alapjául szolgáló alumíniumot. A füstgázok alacsony hőmérséklete azonban lehetővé teszi a műanyag elemek használatát, ugyanis utóbbi anyag ellenáll a savas kémhatásnak. 

A kondenzációs kazánok kéménye

Fontos szerkesztési szabályok írják elő a hatékony és biztonságos működéshez szükséges paramétereket. Kiegészítő idomok segítenek szükséges mérések elvégzésében az ellenőrzésben, a kémény tisztán tartásában. A pontos méretek meghatározása, paraméterek megadás számítógépes programmal, szakember segítségével történik. A kondenzációs kazánok beüzemelése során a választott márka szervize és az azt képviselő szakemberek is végeznek füstgáz összetétel elemzést. A teljes füstgáz elvezető rendszer tömítettségét is szükséges ellenőriztetni tömörségi próbával, amit később - néhány év elteltével – meg kell ismételni.

Biztonság


A zárt égésterű, kondenzációs kazánok a lakótértől teljesen elkülönítve működnek. A kondenzációs kazánok üzemelése teljesen biztonságos, ugyanis az égéshez szükséges oxigént nem a helyiség légteréből, hanem egy úgynevezett dupla falú, füstgáz-elvezető rendszer pereme mentén, a szabadból nyerik. A kondenzációs kazán az égés során keletkező égésterméket egy hőálló ventilátorral juttatja ki. A szénmonoxid mérgezés veszélye tehát tulajdonképpen kizárt. A kondenzációs kazánok biztonságos és kényelmes üzemeltetéséhez hozzájárul ezen kívül a kondenzációs kazánok elektronikája, amely az üzemállapotot kíséri folyamatosan figyelemmel. Veszélyes értékek mérésekor, és az ezt követő hibaüzenet küldésekor a kondenzációs kazánok elektronikája azonnal korlátozza, adott esetben le is tiltja a kondenzációs kazánok működését.

Tényleg csak padlófűtés esetén érdemes kondenzációs kazánokat használni?

A kondenzációs kazánok kapcsán elterjedt tévhit, hogy csak padló vagy falfűtéssel együtt gazdaságos az üzemeltetésük.
Ahogy azt már a fentiekben leírtuk, a kondenzáció jelensége páralecsapódáson alapul. Ennek megvalósulásában, az úgynevezett előremenő fűtővíz hőmérsékletének van jelentős szerepe, ugyanis csak egy bizonyos hőmérsékleti tartományon belül történik meg a páralecsapódás. Ha a kondenzációs kazán állandóan nagy teljesítménnyel üzemel, az égéstermék hőmérséklete túl magas lesz, és nem jön létre a kívánt kondenzáció. A magas hatásfok ezáltal elmaradhat, azonban még így is azonos hatásfokot produkál egy hagyományos kazánnal. Ezért törekedjünk arra, hogy az otthonunkban alkalmazott hőleadók minél nagyobb felületűek legyenek. Itt jön képbe a padlófűtés, a fal-, illetve mennyezetfűtés, és nagy felületű radiátorok alkalmazásának jelentősége. Ezekkel a hőleadókkal kiegészítve jelentősen megnő a kondenzációs kazánunk hatásfoka.

Kondenzációs kazánok külső hőmérséklet alapú vezérlése

A kondenzációs időszak meghosszabbításának, és ezáltal a gazdaságos működés megvalósításának legjobb módja, ha külső hőmérsékletérzékelős termosztátot alkalmazunk. Ennek beszerelése szerencsére a teljes fűtési rendszer átalakítása nélkül is megvalósítható, és nem jár magas költséggel. A külső hőmérséklet érzékelős termosztát hatására folyamatosan, ámde alacsonyabb hőmérsékleten működnek a radiátorok. Így a fűtés lényegesen egyenletesebb, intenzív felfűtési szakaszok kiküszöbölésével üzemel. A beltéri termosztátokra jellemző, hogy a külső hőmérséklet változásának hatására, a helyiségekben létrejövő hőingadozás miatt a rendszert hol bekapcsolják, hol pedig leállítják. Emiatt a radiátorok időnként teljesen felforrósodnak, vagy szinte teljesen visszahűlnek.

A külső hőmérséklet érzékelést használó vezérlés nagy előnye, hogy biztosítja az egyenletes működést. A külső hőmérséklet lecsökkenése esetén, adott idő múlva az épület belső hőmérséklete is csökkenni kezd. A k épület hő tehetetlenségét is figyelembe véve – elébe megy a folyamatnak és szép lassan elkezd ráfűteni az épületre. Ezzel a módszerrel elkerülhetőek a hőmérséklet ingadozások, ami a kondenzáció szempontjából is kedvező, mert jellemzően alacsonyabb fűtési előremenő víz hőmérsékletet igényel, ezáltal garantálva a kondenzációs kazánok gazdaságos működését.

A kondenzvíz elvezetése

A kondenzációs kazánok esetében a kondenzátum elvezetése általában  komoly körültekintést igényel. A kondenzációs kazánok üzemelése közben keletkező kondenzvizet egy erre alkalmas cső segítségével bele kell vezetni a csatornába. Semmiképpen sem elegendő egy vödör a kondenzátum gyűjtésére, ugyanis mennyisége miatt pár óra alatt megtelne. Régebbi fűtési rendszer korszerűsítése esetében, amennyiben a kazán a pincében lett beszerelve, speciális szivattyú alkalmazására válik szükségessé, ugyanis sok esetben a csatornacsövek magasabban futnak, ezért a gravitációt ebben az esetben nem tudjuk segítségül hívni.
 
 Kondenzációs kombi kazánok, vagy kondenzációs fűtő kazánok felelnek meg leginkább igényeinknek?

A kondenzációs kombi kazánok és a kondenzációs fűtő kazánok közötti jelentős különbség abban rejlik, hogy a kondenzációs kombi kazánok nem csak a fűtést, hanem a használati melegvíz-ellátást is biztosítják. Jó lehetőség lehet arra nézve, hogy régi, elavult bojlerünket kiváltsuk. A kondenzációs kombi kazánok előnye, hogy helytakarékosak, mivel egy készülékben kombinálhatjuk a funkciókat, valamint minden bizonnyal költséghatékonyabb is lesz, ha kondenzációs kombi kazánnal melegítjük a vizet. A kondenzációs fűtő kazánok egy külső tároló segítségével szintén alkalmazhatóak, ezek azonban leginkább nagyobb vízvételi igény esetén ajánlottak, vagy ha más eszköz is besegít a melegvíz-termelésbe.

A kondenzációs kazánok beüzemelése - legyünk körültekintőek!

Mind kondenzációs kombi kazánok, mind pedig kondenzációs fűtőkazánok esetében is figyeljünk arra, hogy a korszerű gázkészülékek garanciája kizárólag a gyártó által akkreditált  szervizet képviselő szakember által történő beüzemelés esetén érvényes. A jótállás biztosításán túl a kondenzációs kombi kazánok vagy kondenzációs fűtő kazánok beállítása – ami kizárólag a füstgáz összetételét vizsgáló műszer birtokában megvalósítható – elkerülhetetlen az energiatakarékos, gazdaságos és költséghatékony üzemeltetéshez. A kondenzációs kombi kazánok és kondenzációs fűtőkazánok magas hatásfokából származó előnyöket érdemes kihasználni, kár lenne elveszíteni a beüzemeléskor elmulasztott mérések, és ezek alapján történő optimalizálás pontatlansága miatt.


Az új ERP rendelet, avagy kondenzációs kazán törvény

Az új energiahatékonyságot és környezetvédelmet szolgáló ErP rendelet miatt ma már csak viszonylag jó hatásfokú és energiatakarékos szivattyúval szerelt gázkazánokat lehet forgalomba hozni. A határidő a hosszabbítását követően 2016 nyarán járt le és a forgalmazást is tiltja a régi gyengébb hatásfokú készülékek esetében.

Akciós kondenzációs kombi kazánok és kondenzációs fűtőkazánok  óriási választéka raktárról a SzászTherm.hu-n!