A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben

Kéményes kazánok


Mit fontos tudnunk róluk?


A gázkészülékeket az égéshez szükséges levegő igénybevételének helyét figyelembe véve két fő csoportra - nyílt égésterű, más néven kéményes készülékekre, valamint zárt égésterű, vagy turbós készülékekre - osztjuk.


Néhány gondolat a kéményes kazánokról


A kéményes kazánok, és bojlerek  nyitott égéstérrel rendelkeznek. Az  égéshez szükséges levegőt abból a helyiségből nyerik, ahol elhelyezkednek. A működés során  nagy mennyiségű levegőt igényelnek, ezért a helyiségben rendelkezésre  álló levegőt hamar elszívják. Amennyiben a helyiség nem rendelkezik friss levegő beeresztésére  alkalmas légbevezető szerkezettel, kéményes kazánok működése következtében léghiány alakulhat ki. Ennek következtében kéményes kazánunkban az égés  tökéletlenné válik, korom, és szénmonoxid /CO/  képződik. Emiatt kiemelkedően fontos, hogy a kéményes kazánok üzemeltetésére szánt  helyiség légellátása biztosított legyen. Ezért tették kötelezővé kéményes kazánok szerelése esetén az úgynevezett minősített  légbevezetőket, amelyek megfelelő mennyiségű levegő beeresztését szolgáltatják a kéményes kazánunknak helyt adó térbe.


Kéményes kazánok használatakor kiemelkedően fontos a kémény, illetve a gázbojlerek vagy kéményes kazánok műszaki állapota is. Mivel, a kéményes kazánok működése közben a füstgáz a készülékből a kéményen keresztül  gravitációs úton távozik, rendkívül fontos kéményünk állapota is. 


Amennyiben kéményes kazánt működtetünk, fontos tényező az úgynevezett reteszelők alkalmazása is, amelyek bizonyos esetekben szintén kötelezőek. Reteszelők alkalmazására akkor van nagy szükség, ha egy eltérő, a  füstgáz távozását adott esetben meghiúsító műszaki berendezés (pl. egy másik kéményes kazán, vagy szagelszívó) befolyásolhatja kéményünk  működését.  


Egy kéménybe kötött, két kéményes kazán semmilyen esetben sem működhet egyszerre, egyazon légtérben! Mivel a helyiség levegője két kéményes kazán egyidejű működése esetén hamar elfogyna, valamint az egy kéményes kazán égéstermékére optimalizált kémény sem bírná a két egyidejűleg üzemelő kéményes kazán által leadott füstgáz mennyiséget elvezetni. Ezt az együtt üzemelést akadályozzák meg a reteszelők.


Kéményes gázkészülék használójaként, még a legkörültekintőbb, a legszakszerűbb és a  leggondosabb eljárás esetén is felmerülhetnek rajtunk kívül álló problémák. (pl.: egy a  kéményünk tetején melegedő madár beleszédül kéményünkbe),  ezért nyílt égésterű gázkészülékek üzemeltetőjének nagyon ajánlott a szénmonoxid riasztó  elhelyezése! Ez a néhány ezer forintos berendezés életet menthet! 


Kéményes kazánok széles választéka azonnal készletről akciósan!


Kéményes kombi kazánok


A kéményes kombi kazánok olyan fűtőkészülékek, amelyek nem csak fűtésre, hanem használati meleg víz készítésre is alkalmasak. Rendelése előtt érdemes tájékozódni, hogy a kéményes kombi kazánok beszerelhetők-e a megadott helyre.  A kéményes kombi kazán a rajta átfolyó vizet melegíti a megfelelő hőfokra, ha kinyitjuk a csapot. Olyan helyekre javasoljuk felszerelésüket, ahol egyidejűleg kevés meleg víz elvételi pont található. 


Figyelem! 


2015.09.26-tól nyílt égésterű, ErP direktíva hatálya alá tartozó készüléket csak társasházi gyűjtőkéményre csatlakozó készülékek cseréjeként szabad felszerelni!

 

Idézet a 813/2013/EU rendeletből:


„Ennek a természetes huzatú helyiségfűtő tüzelőkazánnak rendeltetés szerint a meglévő épületek lakóingatlanjai által közösen használt égéstermék-vezetékhez kell csatlakoznia, amelyen keresztül az égéstermék a kazánnak helyt adó helyiségből távozik. Az égési levegőt közvetlenül a helyiségből nyeri, és visszaáramlás-gátlót tartalmaz. Kisebb hatékonysága miatt a kazán más célú felhasználását kerülni kell, mert úgy energiafogyasztása és üzemeltetési költsége nagyobb lenne.”