A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Mire jó a puffertartály?
 
A puffertartály (puffertároló) a korszerű fűtési rendszerek energiatárolója. A puffertartály (puffertároló) úgy biztosítja a komfortosságot, hogy kiegyenlíti a puffertartályhoz kötött, fűtő berendezések által megtermelt energia és a hőigény időbeli eltérését. A puffertartály (puffertároló) tulajdonképpen egy melegvíz-tároló tartály, amely az elkészített meleg vizet későbbi felhasználásig tárolja. Ezt a puffertartály a kiváló hőszigetelésének köszönhetően tudja megvalósítani.

A puffertartályok (puffertárolók) felhasználási területei

A puffertartály felhasználható kazánok, hőszivattyúk, vagy napkollektorok kiegészítőjeként is, tehát minden olyan rendszerhez, amelyben megvalósulhat a melegvíz-készítés. A puffertartály hozzájárul ahhoz, hogy a meleg víz felhasználása kiegyensúlyozottan menjen végbe, így Ön pénzt és energiát takaríthat meg a puffertartály segítségével.

Egy ilyen puffertárolóval felszerelt fűtési rendszer hatásfoka jelentősen megnövekedhet, ugyanis jóval kisebb mennyiségű fűtőanyag (földgáz, fa, szén, pellet, brikett stb.) elégetése válik szükségessé. Az égés is tökéletesebb lesz, így a károsanyag-kibocsátás is csökken, valamint javul a puffertartályhoz kötött berendezésünk hatásfoka.

Bizonyos esetekben elengedhetetlen puffertartály (puffertároló) beépítése. Például, ha a fűtés, vagy a meleg víz ellátást hőszivattyúval, napkollektorral oldják meg. Mivel a hőenergia előállításának folyamata és a felhasználás között jelentős idő telik el, addig az energiát el kell tárolni.

Jó szolgálatot tesz puffertartályunk az őszi-tavaszi időszakokban is, amikor a fűtéshez nincs szükség a kazán által megtermelt energia-mennyiségre.

Előnyös a puffer-tartály alkalmazása a fával, szénnel, pellettel vagy brikettel fűtött, vegyes, vagy szilárd tüzelésű kazánok esetében is, mert ha a fűtési, illetve melegvíz-előállító hálózatunkba puffertárolót építünk, a vegyes tüzelésű kazánunk által termelt hő szabályozhatóvá válik, ezáltal szobatermosztátot is csatlakoztathatunk a rendszerünkbe. Miután ugyanis a kazán előállította a megfelelő hőmérsékletet, a szobatermosztát érzékeli a hőmérsékletet változást, és lekapcsolja a puffertartályból kiáramló meleg víz keringetését. A fel nem használt hőfelesleget ez a puffertartály tárolja. A kazán hőmérsékletét ilyenkor is huzatszabályzóval kell szabályoznunk, mert a puffertartály túlfűtését el kell kerülnünk! (a puffertartály maximális hőmérséklete 95°C lehet)

Összességében tehát elmondható, hogy a puffertárolók beépítésével a fűtési rendszer hosszú távon hatékonyabbá, kiszámíthatóbbá tehető, sőt bővíthető és átalakítható rendszerré válik.

A puffertárolók vásárlásánál is körültekintőnek kell lennünk. Több típusuk létezik:

•    1 hőcserélős puffertartály
•    2 hőcserélős puffertartály
•    hőcserélő nélküli puffertartály

Választásnál vegyünk figyelembe, hogy milyen rendszer termeli a hőenergiát! Más és más puffertároló szükséges egy napkollektoros, szélturbinás rendszerhez, vagy egy vegyes tüzelésű kazánhoz. Ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő puffertartály kerüljön beépítésre, kérjük hozzáértő szakember segítségét, gyakorlati tanácsait!

Akciós, kiváló minőségű puffertárolók, puffertartályok fűtési rendszerhez, raktárról, olcsón!