A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Tárolók, Indirekt tárolók

A tárolókat, indirekt tárolókat a HMV (használati meleg víz) készítésénél alkalmazzák. Az indirekt tároló azt a használati meleg vizet tárolja, amelyet a használatban lévő kazánunk felmelegít és megfelelő hőfokon tart, hőcserélő, vagy hőcserélők segítségével.  Az egy, illetve két hőcserélős indirekt tárolókban csőkígyó fűti fel és tartja melegen az indirekt tárolóban lévő vizet. Elsősorban napkollektoros fűtési vagy HMV-készítő rendszerek és vegyes tüzelésű kazánnal működő fűtési rendszerek felfűtött meleg víz tárolóiként alkalmazzák. Készülhet hőcserélő nélküli kivitelben, illetve belülre hegesztett acél hőcserélővel is. A tárolók kivezetése lehetővé teszi többféle fűtési módok alkalmazását is. A meleg víz tárolók hőszigetelése a legtöbb esetben különálló, lecipzározható. A tároló belsejében, a víz megfelelő hőmérsékletének elérése érdekében felszerelik elektromos fűtőbetéttel is, így kiegészítő fűtéssel rá lehet segíteni.

Kombi puffertartály

A kombi puffertartály tulajdonképpen két tároló egyben. Ez a típus egyesíti magában mind a fűtési tárolók, mind pedig az indirekt tárolók előnyeit. Ráadásul helytakarékos megoldás is, ezért igen közkedvelt. Készülhet hőcserélő nélküli, egy vagy két hőcserélős kivitelben is.

Mire jók a tárolók?
 
A tároló (puffertároló) a korszerű fűtési rendszerek energiatárolója. A tároló, vagy indirekt tároló (puffertároló) úgy biztosítja a komfortosságot, hogy kiegyenlíti a puffertartályhoz kötött, fűtő berendezések által megtermelt energia és a hőigény időbeli különbségét. A tároló (puffertároló) tulajdonképpen egy melegvíz-tároló tartály, amely az elkészített meleg vizet későbbi felhasználásig tárolja. Ezt a puffertartály (puffertároló) a kiváló hőszigetelésének köszönhetően tudja megvalósítani.

Raktáron lévő Kazánhoz köthető melegvíz tárolók, puffertartály, indirekt tárolók csőkígyóval legjobb akciós áron!

A puffertartályok (puffertárolók) felhasználási területei

A puffertartály felhasználható más rendszerekhez is, úgy mint kazánok, hőszivattyúk, vagy alternatív fűtési rendszerek, például napkollektorok kiegészítőjeként is, tehát minden olyan rendszerhez, amelyben megvalósulhat a melegvíz-készítés. A tárolók és indirekt tárolók hozzájárulnak ahhoz, hogy a meleg víz felhasználása kiegyensúlyozottan menjen végbe, így Ön pénzt és energiát takaríthat meg a puffertartály segítségével.

Egy ilyen puffertárolóval felszerelt fűtési rendszer hatásfoka jelentősen megnövekedhet, ugyanis jóval kisebb mennyiségű fűtőanyag (földgáz, fa, szén, pellet, brikett stb.) elégetése válik szükségessé. Az égés is tökéletesebb lesz, így a károsanyag-kibocsátás is csökken, valamint javul a puffertartályhoz kötött berendezésünk hatásfoka.

Bizonyos esetekben elengedhetetlen puffertartály (puffertároló) beépítése. Például, ha a fűtés, vagy a meleg víz ellátást hőszivattyúval, napkollektorral oldják meg. Mivel a hőenergia előállításának folyamata és a felhasználás között jelentős idő telik el, addig az energiát el kell tárolni.

Jó szolgálatot tesz puffertartályunk az őszi-tavaszi időszakokban is, amikor a fűtéshez nincs szükség a kazán által megtermelt energia-mennyiségre.

Előnyös a puffer-tartály alkalmazása a fával, szénnel, pellettel vagy brikettel fűtött, vegyes, vagy szilárd tüzelésű kazánok esetében is, mert ha a fűtési, illetve melegvíz-előállító hálózatunkba puffertárolót építünk, a vegyes tüzelésű kazánunk által termelt hő szabályozhatóvá válik, ezáltal szobatermosztátot is csatlakoztathatunk a rendszerünkbe. Miután ugyanis a kazán előállította a megfelelő hőmérsékletet, a szobatermosztát érzékeli a hőmérsékletet változást, és lekapcsolja a puffertartályból kiáramló meleg víz keringetését. A fel nem használt hőfelesleget ez a puffertartály tárolja. A kazán hőmérsékletét ilyenkor is huzatszabályzóval kell szabályoznunk, mert a puffertartály túlfűtését el kell kerülnünk! (a puffertartály maximális hőmérséklete 95°C lehet)

Összességében tehát elmondható, hogy a puffertárolók beépítésével a fűtési rendszer hosszú távon hatékonyabbá, kiszámíthatóbbá tehető, sőt bővíthető és átalakítható rendszerré válik.

A puffertárolók vásárlásánál is körültekintőnek kell lennünk. Több típusuk létezik:

•    1 hőcserélős puffertartály
•    2 hőcserélős puffertartály
•    hőcserélő nélküli puffertartály

Választásnál vegyünk figyelembe, hogy milyen rendszer termeli a hőenergiát! Más és más puffertároló szükséges egy napkollektoros, szélturbinás rendszerhez, vagy egy vegyes tüzelésű kazánhoz. Ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő puffertartály kerüljön beépítésre, kérjük hozzáértő szakember segítségét, gyakorlati tanácsait!

Akciós, kiváló minőségű puffertárolók, puffertartályok fűtési rendszerhez, raktárról, olcsón!