A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Öntöttvas vegyestüzelésű kazán, lemez vegyestüzelésű kazán, faelgázosító kazánok

Öntöttvas vegyestüzelésű kazánok, lemez vegyestüzelésű kazánok, faelgázosító kazánok használatával jelentősen csökkentjük háztartásunk fűtési költségeit. Az öntöttvas tagos kazánok jóval tartósabbak, lemezből készült kazán társaiknál, azonban utóbbi kazánok olcsóbban beszerezhetőek. Vegyestüzelésű kazán vásárlásánál érdemes a minél nagyobb ajtóval rendelkező kazánok mellett dönteni, ugyanis a vegyestüzelésű kazánok egyik legnagyobb erényét könnyedén kiaknázhatjuk az összes kerti hulladék, vagy egyéb forrásból származó maradék faanyagok eltüzelésével.

A kazánok üzemeltetésénél fontos odafigyelnünk a maximális biztonságra. Alkalmazzunk megfelelő biztonsági szelepet, nyitott tágulási tartály esetén pedig számításba kell vennünk a fagyveszélyt is, és meg kell tennünk a kazánunk biztonságos működése érdekében a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Vegyestüzelésű kazánok esetében több típus közül is választhatunk, ha korszerű fűtésrendszert szeretnének kiépíteni - márpedig kazán vásárlásánál ez nem elhanyagolható szempont. A kazánok tűztere nagyságuktól függően eltérő mennyiségű és méretű tüzelőanyag befogadására alkalmasak. Bizonyos típusú kazánokba akár méteres darabokban is tehetünk.


A háztartásának megfelelő típusú vegyestüzelésű kazán kiválasztásához mindenképpen kérje hozzáértő szakember segítségét. A vegyestüzelésű kazánok kiválasztásánál fontos szempont például a lakóegység nagysága és az esetlegesen már meglévő fűtéstechnológia fajtája.


A kazánok számos típusa közül általában a legdrágábbak rendelkeznek beépített hűtőkörrel, azonban szükség esetén utólag is felszerelhető kazánunkra egy ilyen egység. Ezek arra hivatottak, hogy a hidegvíz hálózatra kötve fokozatosan visszahűtsék a kazánok hőmérsékletét túlmelegedést elkerülve.

A magyar háztartások fűtési technológiájához szorosan kapcsolódik valamilyen kazán. Ezek lehetnek vegyestüzelésű kazánok, vegyestüzelésű kazán kombinálása gázkazánnal, öntöttvas tagos, vagy lemez tagos vegyestüzelésű kazán, elektromos kazán stb. Vegyesüzeléső kazánok használatával jelentős megtakarítás érhető el a gázfűtéses kazánokhoz képest akár önálló vegyestüzelésű kazánok, akár egyidejűleg használt, kiegészítő szilárdtüzelésű (más néven vegyestüzelésűű) kazánok használatával. A vegyestüzelésű kazánok hatalmas előnye, hogy az összes kerti hulladék, nyesedékfa, száraz falevél és a jelentős költségmegtakarítással vásárolható "gyári" tüzifa is alkalmazható.

A gázszolgáltatótól való függetlenedés nem azt jelenti, hogy meg kell szabadulnunk a gázfűtésű kazánoktól, hanem alternatív kiegészítésként párhuzamosan biztosítják és támogatják a vegyestüzelésű kazánok működését.

A vegyestüzelésű kazánok optimális tartály és fűtési rendszer összehangolásával megteremtik a melegvíz készítésének lehetőségét is.

A szilárd tüzelésű kazán nem igényel különösebb szakértelmet viszont figyelembe kell vennünk, hogy szükség van egy, a vegyestüzelésű kazánunk elhelyezésére hivatott helyiségre, ahol a megfelelő szellőzés folyamatosan biztosított. Emellett a vegyestüzelésű kazánok önállóan használva folyamatos táplálást igényelnek. A szilárdtüzelésű (vegyestüzelésű) kazánok esetében két típust különíthetünk el;

lemez vegyetüzelésű kazánok

öntöttvas tűztérrel rendelkező vegyestüzelésű kazánok

A öntöttvas vegyestüzelésű kazán

Az öntöttvas vegyestüzelésű kazánok megjelenése meglehetősen robosztus. Az öntöttvas vegyestüzelésű kazán tűztere nem hegesztett, hanem ahogy az a nevéből is adódik, vasból öntik ki, ezáltal magasabb hőmérsékletnek is ellenáll. Az öntöttvas vegyestüzelésű kazán vásárlásánál fontos figyelembe venni, hogy jelentős minőségbeli különbségek lehetnek az öntöttvas tűzterek tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy a magyar öntöttvas vegyestüzelésű kazánok Európa szerte elismerten nagyon jó minőségűek.  Az  öntöttvas vegyestüzelésű kazánoknál fontos figyelnünk arra, az öntöttvas vegyestüzelésű kazánunk tűztere ne legyen kitéve túl nagy hőmérsékletkülönbségnek, mert az megrövidítheti élettartamát. Amennyiben erre ügyelünk, egy hosszú élettartamú öntöttvas vegyestüzelésű kazánunk lehet. Javítása nagyon nehéz, sőt sok esetben nem is megvalósítható. Az öntöttvas vegyestüzelésű kazánok egyik hátránya tűzifával való tüzelés esetén, hogy viszonylag kis betöltőnyílással rendelkeznek, ezért nagyobb rönkök, darabos tűzifák beadagolása nem megvalósítható.
Az öntöttvas vegyestüzelésű kazánok ára magasabb, mint a lemez vegyestüzelésű kazánoké.

A lemez vegyestüzelésű kazánok

A lemez vegyestüzelésű kazánokat értelemszerűen lemezekből hegesztik össze. A lemez vegyestüzelésű kazánok vásárlásánál érdemes figyelni erre a jelzésre, ami lemezkazánok lemezeinek vastagságára utal. Általában 2-6 mm-ig terjed ez a vastagság a lemezkazánok esetében, érdemes minél vastagabb lemezekből álló lemez vegyestüzelésű kazánt választanunk.
A lemez vegyestüzelésű kazánok egyik nagy hátránya, hogy anyagösszetételük miatt rövidebb élettartamúak az öntöttvas vegyestüzelésű kazánoknál, ugyanis a hegesztett lemezek gyakrabban kilyukadhatnak. Ezzel szemben azonban nem elhanyagolható előnyük, hogy begyújtás után a rendszernek kevesebb idő kell az átmelegedéshez, illetve a lemezek egyszerűen és gyorsan javíthatóak. Általánosságban a lemez vegyestüzelésű kazánok betöltőnyílása méretesebb mint az öntöttvas vegyestüzelésű kazánoké, ezért nagyobb fát, farönköt is tölthetünk bele.
A lemez vegyestüzelésű kazánok ára jelentősen olcsóbb, mint az öntöttvas vegyestüzelésű kazánoké.

A vásárlás előtt célszerű eldöntenünk, hogy melyik szempont fontosabb számunkra? Nagyobb anyagi ráfordítással beszerzünk egy öntöttvas vegyestüzelésű kazánt, ami "igénytelenebb", kevesebb odafigyelést igényel, vagy spórolunk a beszerzésen, és vásárolunk egy olcsóbb lemez vegyestüzelésű kazánt vásárol, ami szintén több évtizeden át szolgálhatja a fűtést, azonban használata nagyobb körültekintést igényel.

A vegyestüzelésű kazánok leginkább olyan területeken örvendenek nagy népszerűségnek, ahol nem a gáz-, vagy villanyszolgáltatás nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető. Itt a vegyestüzelésű kazán használata jó megoldás lehet. Összefoglalva tehát a vegyestüzelésű kazánok megfelelő körültekintés és optimális használat mellett költséghatékonyan biztosíthatják otthonunk melegét, a melegvíz ellátást, ráadásul okosan hasznosíthatjuk a háztartásban összegyűlt kerti hulladékot. Kedvező áron hozzájuthatunk a tüzelőanyaghoz is, legyen az fa, szén, brikett vagy pellet, így vegyestüzelésű kazánok esetén a fűtési költség is jelentősen mérsékelhető.

Faelgázosító kazán

Faelgázosító kazán üzemeltetésével kinyerhető a fa maximális hőenergiája, így faelgázosító kazán használata során kevesebb lesz a tűzifa szükségletünk. Tehát faelgázosító kazán beszerelésével eredményesen csökkenthető a háztartás fűtési költsége. A faelgázosító kazán további előnye, hogy nincs szükség gyakori táplálásra. A kazánok bármelyikébe tehetünk nagyobb fahasábokat is, akár hasogatás nélkül.