A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Pellet készülékek

A pellet készülékek működése

A pellet készülékek működése rendkívül egyszerű. A pellet készülékek eredeti célja az volt, hogy az újrahasznosítható faforgácsot és fűrészport hasznosan, gazdaságosan újra lehessen hasznosítani elégetéssel, magas hatásfokon.
A pellet készülékek működése a következő: egy termoszát vezérli a rendszert, csakúgy, mint a hagyományos gázkazánok esetében. Ha a helyiség hűléséből kifolyólag a hőmérséklet megközelíti a beállított értéket, azt az automatika jelzi a kazánnak. A pellet készülékben megkezdődik a pellet adagolása, majd begyújtja azt, és elindul az égési folyamat. Amikor a víz eléri a megfelelő hőfokot, a pellet készülék leáll. A pellet adagolhatósága a pellet készülékbe csigával megoldható, így alkalmas egy folyamatos, személyes irányítás, vagy jelenlét nélküli automatikus fűtésre.

Miért válasszunk pellet készüléket?

A faipari hulladékok (fűrészpor, faforgács) korszerű, préseléssel létrejött pellet tüzelésével működő pellet készülékek, optimalizálják az égési folyamatot és akár 90% fölé is emelhetik a kazánok hatásfokát. Használatukkal hozzájárulunk a környezetünk védelméhez, emellett jelentősen mérsékelhetjük fűtési költségeinket.

Pellet kazánok fűtéstechnikai előnyei

A környezetkímélő pellet készülékek, a gázkazánokhoz hasonlóan, szintén kényelmes fűtési rendszerek. Magas hatásfokon működnek, üzemelésük teljesen automatizálható, és költséghatékonyak.

A pellet kazánok tárolójának nagyságától függően, a pellet feltöltése 2-4 hetente válik szükségessé. A pelletkazán égése során kevés a hamuképződés, ezért a pelletkazán tisztításról elég szintén 2-4 hetente gondoskodni.

Környezetkímélő és gazdaságos! A pellet kazán magas hatásfokú működésből kifolyólag a fűtési költségek mérsékelhetők. A hagyományos fűtési rendszerek (gáz, villany) költségének töredéke, mindössze 25-30%-a. Az állandó magas hőmérsékletű égésnek köszönhetően, alacsonyabb a káros anyag-kibocsátás, mint a fatüzelésű kazánoknál.

A pellet kazánok típusai

Kompakt pellet kazánok

A kompakt pellet kazánok magukba foglalják a kazántestet, a pellet tároló tartályt és az adagoló csigát is. A különálló tároló-szerkezetű pellet kazánok, ahogy a nevükben is benne van, két különálló részből állnak és egymáshoz képest önállóan elhelyezhetők.

A tárolóegység nélküli pellet készülékek, a pellet tárolására leginkább egy külön épülethelyiség, vagy tároló ad helyet, ahonnan adagoló csiga segítségével juttathatjuk el a pellet kazánhoz a tüzelőanyagokat. Tüzelőanyagként alkalmazhatók a pellettel egy időben, tehát azzal kombinálva különféle fa aprítékok, faipari hulladékok is.
Nagyobb teljesítményigény esetén, a kétszerkezetű kazánokat alkalmazzák, ahol  a pellet kazán egyik részben az égés, a másikban a hő cserélés folyamata zajlik.

A pellet kazánok sajátossága a teljesen automatizált üzemelés, ahol a begyújtáshoz, a kívánt pellet mennyiség adagolásához és az égéshez nélkülözhetetlen levegő mennyiségének biztosításához, nincs szükség személyes jelenlétre. A drágább pellet kazánok automatizálják a kazán tisztítását, és az égés során keletkező hamu eltávolítását.

Egyes pellet készülékek képesek a teljes fűtésrendszert és a használati meleg víz készítést is vezérelni. Sajátosságuk, hogy csak abban az estben termelnek hőt, amikor arra ténylegesen szükség van.

Mindenképpen jó minőségű pellettel üzemeltessük a pellet kazánunkat az ideális teljesítmény és a magas hatásfok kiaknázása érdekében. Az rosszabb minőségű pellet morzsolódása miatt felgyűlt porszerű anyag megakadályozza az adagolócsiga forgását, továbbá az égése során keletkezett magas hőmérséklet az égéstermék salakosodását váltja ki, amely a későbbiekben gátolhatja a begyújtást, vagy ronthatja az égést.

Pellet kazán méretezése

A pellet kazánok vásárlásakor vegyük figyelembe a kívánt fűtési terület nagyságát, a fűtés típusa (padló, fal, mennyezet, radiátoros rendszer), az épület hőszigetelését, illetve a felhasználók (lakók) számát, amennyiben a HMV-készítését is a pellet kazánnal szeretnénk biztosítani. Minden esetben, a becsült hő veszteség fölé célszerű méretezni a pellet kazánt, hogy igény esetén többlet fűtési teljesítmény is rendelkezésre álljon. A meghatározott fűtési teljesítményhez, személyenként 400-500 W fűtőteljesítmény az ideális, amennyiben használati meleg víz előállításra is szükség van.

Miért jó választás a pellet készülék?

Napjainkban folyamatos problémát jelent a földgáz ellátási problémákból eredő, gáz üzemű kazánok működésének alapjául szolgáló földgáz árának emelkedése. A hasábfa és egyéb faipari hulladékok (például farforgács és fűrészpor) korszerű felhasználásával kialakított préselt pellet égetésével működő pellet készülékek megfelelően optimalizálják az égési folyamatokat és akár 90% fölé is emelhetik a pellet készülékek hatásfokát. Üzembe helyezésükkel hozzájárulunk a környezetünk megóvásához, és nagymértékben csökkenthetjük fűtési költségeinket is.

Pellet készülék alkalmazásával megvalósított fűtés előnyei

Komfortérzetünket jelentősen emelhetik a környezetkímélő pellet készülékek, hiszen a gázkazánokhoz hasonlóan kényelmes és egyszerű fűtési megoldások. Hatásfokuk magas, üzemeltetésük automatizálható, működésük költséghatékony.

A pellet készülékek karbantartása a következőképpen alakul; A pellet készülék működéséhez szükséges pellet tárolójának méretétől függően, 2-4 hetente szükségszerű a tüzelőanyag feltöltése. A pellet elégése során minimális a hamu keletkezése, így a tisztán tartásukról is 2-4 hetente szükséges csak gondoskodni.

Mivel a pellet készülékek magas hatásfokon működnek,emiatt a háztartás fűtésre fordított költsége is jelentősen mérsékelhető. A megszokott fűtési technológiáktól eltérően (gáz, villany,) a pellet készülékek üzemeltetési költsége jelentősen alacsonyabb, a megtakarítás akár 70% is lehet. Az állandó magas hőmérsékletű égés során mérsékeltebb környezetre káros anyagkibocsátás mérhető, mint a hagyományos kazánoknál, így bátran kijelenthetjük, hogy a pellet készülékek környezetkímélőek és gazdaságosak is egyben.


A pellet készülék tüzelőanyaga

A pellet készülék optimális hatásfokának és ideális teljesítményének szempontjából fontos, hogy jó minőségű pellettel üzemeltessük a rendszert. A silány minőségű pellet könnyebben morzsolódik, így a tároló alján felhalmozódó morzsalék pedig egy idő után megakadályozza az adagolócsiga forgását, továbbá a magas hőmérséklet az égéstermék elsalakosodását váltja ki, ami megnehezíti a begyújtást, vagy ronthatja az égést.


Akciós Pellet készülékek garanciával, Pellas és ULMA pellet tüzelésű kazánok, kiegészítők megbízható minőség versenyképes árral!Ulma Pellet készülékek, Pellas pellet égőfejek, pellet kazánok széles választéka azonnal, raktárról!