A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben

Kandallók

A kandallók kő, kerámia, esetleg valamilyen más burkolattal ellátott fűtőberendezések. A kandallók tűztere öntvényből, lemezből, esetleg samottból készül. A kandallókból létezik zárt vagy nyitott kivitelű is. A kandallók legtöbbször lakások fűtésére alkalmazott 4-30  kW közötti, adott esetben magasabb hőleadású fűtőalkalmatosság. Kandallókat pozitív fűtési hatásuk és nagy hatásfokuk mellett, megjelenésükért is telepítenek. A kandallók megfelelő tűzifával költséghatékony és környezetkímélő fűtést biztosítanak. A kandallók tűztérben az égéskor keletkező füstgáz elvezetése kéményen keresztül történik, ami készülhet saválló acélból, vagy kerámiából. A kandallók működése közbeni égéshez a tűztérbe (külső légbevezetés), vagy a helyiségbe levegő bevezetésére van szükség.

A kandallók szabályozása

A kandallók szabályzása nagy változáson ment keresztül. Napjainkban megvalósult a kandallók tűzterének tökéletes égési optimalizálása, amely során a nyitott kandalló nagyjából 30%-os hatásfokától eljutottunk a zárt, utólagos égéssel egybekötött tűzterek mintegy 90%-os hatásfokához. Az égést a legmodernebb kandalló tűztereknél elektronikus szabályzás irányítja, minimálisra csökkentve a környezetre káros anyag kibocsátást.

Kandallók és a légfűtés

A kandallók szerkezete a korábbi épített típusoktól a napjainkban elterjedt fém tűztér-betétesekig változott, és ezzel a fűtési mód is a sugárzással átadott hőtől a konvektív felületi hőátadás felé mozdult. Az épületek szerkezete és szigetelése is nagymértékben átalakult, hatékonyabbá vált. A kandallókkal történő légfűtés, úgy mint például a központi fűtés, csak a leghatékonyabb szigetelésű épületekre alkalmazható. A fém tűzteres kandallók fölé épített légtér, benne a füstcsővel, egy külön konvekciós hőátadási lehetőséget adott. Ezt a teret a helyiségbe nyitva a hő átadása az úgynevezett konvektív burkolat alól kétféleképpen valósul meg.

A kandallók gravitációs áramláson alapuló légfűtése

A kandallók konvektív burkolatán alul és felül szellőzésre alkalmas réseket nyitnak, amelyek rácsokkal fedettek, és a meleg levegő a fizika törvényeiből adódóan felfelé áramlással jut a helyiségbe. Ilyenek pl. az acélbetétes kandallók, és egy központi fűtés mellett tökéletes alternatív kiegészítési lehetőséget nyújt, fa tüzelőanyaggal történő, megújuló energiás fűtésre. A kandallóhoz közel lévő helyiségekbe rövid légcsatorna szakaszokkal így elegendő fűtés biztosítható.

A kandallók ventilátoros áramláson alapuló légfűtése

A kandallók konvektív burkolata alól ventilátor biztosítja a meleg levegő áramoltatását a távolabbi helyiségekbe. Ebben az esetben a kandalló ideális elhelyezése az alapterület közel geometriai középpontja. Ezek a kandallók már nem csak egy-két helyiség fűtését hivatottak kiszolgálni. Ezek a kandallók 10-15 kW teljesítményű, folyton égő, huzatszabályozóval felszerelt tűztér betétre épülnek. Ezekkel a kandallókkal megvalósuló légfűtés már együtt működik például a hővisszanyerő szellőzéssel, és kis teljesítményigény esetén a levegő elkeveréséhez elég lehet maga a hővisszanyerő szellőzés is. A felügyelet nélküli égés kérdését ez a típus még nem oldja meg, mert működéséhez személyi felügyelet szükséges. Faapríték, esetleg pellet adagolás esetén azonban a napi nagyjából 30-40 kg fa beadagolását automatikusan elvégzi. Hosszútávon a minél kisebb fűtési igényű lakóépület és a hőtároló kályha adhat lehetőséget arra, hogy egy külön beadagolási, égési időtartam legyen személyi felügyelettel, és egy külön hőleadási időszak, személyi felügyelet nélkül.

Kandallók, kályhák garanciával a legjobb akciós áron a SzászTherm Kft-nél!

Kályhák

A kályhák szobák felmelegítésére szolgáló, csukott tüzelő berendezések, amelyeknek belülről felmelegedett fala illetve köpenye adja át a szobának a meleget hővezetés és hősugárzás révén. Minél jobb meleget vezető és megtartó anyagból áll a kályha szerkezete, fűtési célokra annál tökéletesebb. Működéséhez az égés (tüzelés) feltételeit kell biztosítanunk; levegő tűztérbe jutását, és az égéstermék elvezetését.

A kályhák típusai

A kályhák típusai tüzelőanyag szerint

Tüzelőanyag szerint a kályhák lehetnek szilárd tüzelőanyagú kályhák (fa vagy szén), olajtüzelésű kályhák, elektromos fűtésű kályhák, elektromos fűtésű, hőtárolós kályhák, és gáztüzelésű kályhák.

A kályhák típusa anyaguk szerint

A kályhák anyaguk szerint lehetnek vasból készült kályhák, vagy cserépből épített kályhák, esetleg téglából épített kályhák.

Kályhatípusok tüzelőanyag szerint

Az olajtüzelésű kályhák, és a gáztüzelésű kályhák napjainkban már kevésbé népszerűek. Újra előtérbe kerültek a szilárd tüzelésű kályhák, mint például a fatüzelésű kályhák, és széntüzelésű kályhák.

Szilárd tüzelőanyaggal fűthető kályhák:

cserépből készült kályhák
vasból öntött kályhák

Elektromos fűtésű kályhák:

elektromos fűtőtestek
elektromos hőtárolós kályhák

Az elektromos hőtárolós kályhák egyik nagy előnye, hogy csúcskizárásos, vezérelt szabályozással, olcsóbb, éjszakai árammal is felfűthetők, és az igény jelzésekor hőmérséklet szabályozással adják le az eltárolt hőt.

A kályhák fűtése - a tüzelés módja

A kályhák működéséhez egy kéményt, és a helyiségben légbevezető segítségével égési levegőt kell biztosítanunk. A kályhák kéménye kizárólag egy szintre szolgál, és csak egyetlen légtérben (lakásban) bekötött kályha készülékekre alkalmazható. Szükségünk lesz egy tüzelőanyag tárolására alkalmas helyiségre, valamint meg kell oldjuk a salak tűzbiztos elszállítását is.

A kályhákba egyszerre csak a használati utasításnak megfelelő tüzelő mennyiséget adagoljuk. Nagyon lassan és körültekintően gyújtsuk be (pl. először nagyobb légbevezetés szükséges, és papír meggyújtással csináljunk huzatot), hogy a kályha kéményének legyen ideje átmelegedni. Égés alatt állandó felügyeletre lesz szükség.

A kályhák működése közben, az égés során a láng színe fehér és világossárga között váltakozzon, lehetőleg ne kormozzon. A kályhák légnyílásait égés és parázslás közben tilos lezárni, ill. a helyiségbe is szükséges égési levegő bevezetése, máskülönben robbanásveszélyes és mérgező szén-monoxid képződhet.

Kályhák hátlapja és a szomszédos falak, a kályhák alatti padló és a kályhák alja, valamint a kályhák teteje és a mennyezet között a típusoknak megfelelő, jól kiszellőzött helyet kell hagyjunk. Éghető anyagot tartsuk távol a kályháktól (bútor, tüzelő). A kályhák elé illetve alá tegyünk szikrafogó fémtálcát. A kályhák üzemelése közben az ajtók átforrósodnak, ezért a kályhák kezeléshez használjunk tűzálló kesztyűt. A kályhákkal történő tüzelésből adódó szennyezések mérsékelhetők, ha szabványos, minősített kályhatípust alkalmazunk. A kályhák üzemeltetésére alkalmazott tüzelőanyag legyen minél jobb minőségű, a használati utasításban megadott tüzelőanyag. A kályhákban kerti zöld hulladékot (ágak, szárak) szárítás után eltüzelhetőek. A kályhákban való tüzelésre a légszáraz (levegőn kb. 2 évig száraz, fedett helyen tárolt) fa alkalmas.

A kályhák működése közben keletkező szennyező anyag kibocsátását különféle beépített eszközökkel mérsékelhetjük, pl. a lefelé irányuló huzam alján hamugyűjtő tárolóval, biztonsági füstgáz hőmérséklet szabályozó termosztát használatával, füstgáz-por leválasztóval valamint porszűrővel (füstgáz-ventilátoros rendszereknél), vagy automatikus szabályozók segítségével, mint például a füstgáz állapotát ellenőrző szabályozó (hőmérséklet, mennyiség, sebesség), vagy lambda-szondás összetétel (O2 tartalom) szabályozó használatával.

Vasból öntött kályhák

A vasból készült kályhák vegyes tüzelőanyaggal való fűtésre alkalmasak, ezen belül az egyaknás kályhák a prémium minőségű, alacsony gáztartalmú szénfajták elégetésére. A vasból öntött kályhák szerkezete acéllemez burkolatból, öntöttvas testből, és samott szigetelésből áll, legtöbbször két, adott esetben három ajtóval. A vasból öntött kályhák égése szakaszos, ezért időszakos fűtésre alkalmazhatóak, gyorsan leadják a hőt. A kályhák az alsó részében rostély helyezkedik el, és az ajtók állítható nyílásain keresztül jut égési levegőhöz. A kétaknás, úgynevezett folyton-égő kályhák alkalmasak állandó fűtésre. Egyik aknájukba tesszük a tüzelőanyagot, ami a rostélyra csúszva ég el. A kályhák tüzelőanyagának égését a rostély mozgatásával, kihamuzással szabályozhatjuk, a tüzelőanyag pótlásával az égés folyamatos lesz.

A mai gyakorlat a kályha és kandalló elnevezést kissé másképp használja, kandallónak (esetleg kandalló-kályhának) nevezhetnek vasvázas, fémszerkezetű (belül szigetelt), egy- vagy kétajtós, üvegajtós, a kéménybe füstcsővel csatlakozó, iparilag egyben előállított, helyszíni építési munkát, körbefalazást nem igénylő fűtőberendezést is. Ezeken a burkolat díszítő célt szolgál, kisebb tömegű, kevesebb hőt tárol.


Kandallók, kályhák garanciával a legjobb akciós áron a SzászTherm Kft-nél!

Wamsler Kandalló


A Wamsler SE a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként 1992-től a németországi (müncheni) Wamsler GmbH-val egyesülve több mint 100 éve (1894-óta) gyárt háztartási sütő-, főző-, fűtőkészülékeket.

Az elmúlt években az Iparfém Kft.-vel és a Mátrafűtőber Kft.-vel kibővülve ma Közép Európa legnagyobb, 100%-ban magyar magántulajdonban lévő "tűzhelygyára". Termékeik nagyobb részét exportálják főleg német, osztrák, holland piacra, de jelentős részesedést foglalnak el a magyar piacon is.

A gazdag gyártási tapasztalat, a modern minőségbiztosítási rendszerrel kiegészülve garantálja, hogy kiváló minőségű termékeket állítsanak elő. Innovációs tevékenységük, műszaki felkészültségük, sikeres termékfejlesztésük rendre elnyeri a pályázati díjakat és a külpiaci sikereik, eredményeik bizonyítják.