A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Szobatermosztátok, Szabályzók

A szobatermosztátok legfőbb szerepe, hogy a fűtő rendszerek működését optimálisan vezéreljék, gazdaságosságát szabályozzák. Egy jól kiépített szabályzó rendszer képes lényegesen csökkenteni a háztartások túlfűtését, illetve a felesleges energia felhasználást. Amennyiben a szobatermosztátok alkalmazása mellett dönt, költséghatékonysági szempontból a megtalálta a legmegfelelőbb választást.

A szobatermosztátok két típusát különböztetjük meg;

hagyományos tekerős szobatermosztátok - amelyek pontossága precíziós szempontból nem tökéletes, programozható digitális szobatermosztátok - amelyek más kényelmi funkciókat is tartalmaznak

Némely programozható termosztátokat akár egy hétre előre is beállíthatunk, más típusokat távvezérléssel (például okostelefonnal) indíthatunk el, így mire haza érünk,  otthonunkban kellemes meleg fogad. Egyes termosztát típusokhoz  külső hőérzékelő is tartozhat.

A fűtési rendszerek legegyszerűbb és legelterjedtebb szabályozási módja a szobatermosztátokról vezérelt szabályozás. A szobatermosztátok régen egyszerű, manuális tekerőgombbal ellátva, fokozatokra osztott előlappal volt beszerezhető. Napjainkra ezeket az elavultnak mondható szobatermosztátokat a digitális, programozható szobatermosztátok váltották fel, amelyeken több idősáv, és a megadott időre vonatkozó hőmérséklet beállítható.

Egy háztartás fűtési rendszerének meghatározó elemei a szobatermosztátok. Egy új fűtésrendszer kialakításakor, vagy egy korábbi felújításakor felmerülő költségek töredékeként jelentkezik a beszerzésük, ám annál nagyobb mértékű megtérülést hozhatnak a szobatermosztátok.

Ha kazánunk konstrukciója lehetőséget biztosít rá, érdemes egy külső hőmérséklet-érzékelővel kombinált, korszerűbb megoldás mellett döntenünk. Ezek a szobatermosztát típusok már figyelembe veszik az épület hőtehetetlenségét is, és képesek nagyon csendes, egyenletes és egyben gazdaságos működést biztosítani.

A hőmérséklet ingadozása a kazánunk részéről plusz teljesítményt igényel. Mérésekkel igazolták, hogy lényegesen gazdaságosabb állandó hőmérsékletet tartani, mint alacsonyabb hőmérsékletről felfűteni a házat. A külső hőmérséklet érzékelő lehetőséget biztosít arra, hogy a rendszer megakadályozz a levegő lehűlését és alacsony teljesítménnyel, folyamatosan fűtsön.

A szobatermosztátok optimális helye a fűteni kívánt terület középpontja. Érdemes mellmagasságba helyezni a szobatermosztátot. Amennyiben a hagyományos, tekerős szobatermosztát vásárlása mellett döntünk, lehetőség szerint három vezetékkel köthető típust válasszunk. Ebben az esetben hozzáértő szakemberek be tudják állítani beszereléskor, hogy a termosztát kapcsolási pontossága 3°C helyett csak 0,5°C legyen.

Akciós Szobatermosztátok Szabályzók nagy választékban garanciával!


Hová szereljünk szén-monoxid CO riasztót?

Ideális esetben minden olyan helyiségben célszerű vészjelzőt alkalmazni, ahol tüzelőberendezés található. Erősen javasolt vészjelzőt szerelni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt töltünk. A vészjelző elhelyezése kritikus fontosságú, ezért feltétlenül kövesse a használati útmutató előírásait!

A szén-monoxid vészjelzők csak abban az esetben nyújthatnak kellő biztonságot, ha megfelelően kerültek elhelyezésre. A szén-monoxid CO riasztók helyes elhelyezéshez figyelembe kell vennünk az alábbiakat;

•    a szén-monoxid felfelé száll, de a levegővel vegyülve nem mutat olyan rétegződést, mint adott esetben a földgáz
•    a szén-monoxid  CO riasztó figyelmeztető hangját éjjel, a hálószobában is meghalljuk, és arra fel is ébredjünk
•    a lakásába több szén-monoxid CO riasztó elhelyezése is indokolt
•    a szén-monoxid CO riasztók oly módon legyenek rögzítve, hogy ne legyenek eltávolíthatók,  illetve ne dőljenek  fel.

Használjuk a mellékelt szerelő keretet!

A szén-monoxid CO riasztót az alábbiak szerint szereljük fel;


•    Ha a készüléket a falra rögzítjük, az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt.
•    Ha a készüléket a mennyezetre rögzítjük, az legyen legalább 30 cm-re minden faltól.
•    A szén-monoxid CO riasztók optimális helye a potenciális szén-monoxid forrástól 1-3 méterre található.
•    Ha a helyiségben válaszfal, térelválasztó is található, a vészjelzőt a potenciális szén-monoxid forrással azonos részben helyezze el.
•    Ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részében helyezze el.
•    A hálószobában és más CO forrástól távoli helyiségben elhelyezett szén-monoxid CO riasztót légzési magasságban kell elhelyezni.
•    Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság CO Munkabizottságának szakvéleménye szerint fürdőben a szén-monoxid CO riasztók megfelelő helye az ajtónyílás felső éle alatti magasságban található.

Hova tilos szén-monoxid CO riasztót felszerelni?

•    épületen kívülre
•    szekrénybe vagy az alá
•    mosogató vagy tűzhely fölé
•    ablak, ajtó közelébe, vagy olyan helyre, ahol légáramlat, huzat jön létre
•    elszívó ventillátor vagy légtechnikai nyílás közelébe
•    ahol a levegő áramlását valamely berendezési tárgy, pl. bútor vagy függöny gátolhatja
•    ahol por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és eltömítheti az érzékelőt, megszüntetve annak működését
•    olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10˚C alá süllyedhet, vagy 40˚C fölé emelkedhet
•    ada, ahol a szén-monoxid CO riasztó könnyen felborulhat, megsérülhet vagy ahonnan vigyázatlanul eltávolíthatják