A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
Vegyestüzelésű öntöttvas kazánok, vegyestüzelésű lemez kazánok, faelgázosító kazánok, pellet készülékek

Öntöttvas vegyestüzelésű kazánok, vegyestüzelésű lemez kazánok, faelgázosító kazánok használatával jelentősen csökkentjük háztartásunk fűtési költségeit. Az öntöttvas tagos kazánok jóval tartósabbak, lemezből készült kazán társaiknál, azonban utóbbi kazánok olcsóbban beszerezhetőek. Vegyestüzelésű kazán vásárlásánál érdemes a minél nagyobb ajtóval rendelkező kazánok mellett dönteni, ugyanis a vegyestüzelésű kazánok egyik legnagyobb erényét könnyedén kiaknázhatjuk az összes kerti hulladék, vagy egyéb forrásból származó maradék faanyagok eltüzelésével.

A kazánok üzemeltetésénél fontos odafigyelnünk a maximális biztonságra. Alkalmazzunk megfelelő biztonsági szelepet, nyitott tágulási tartály esetén pedig számításba kell vennünk a fagyveszélyt is, és meg kell tennünk a kazánunk biztonságos működése érdekében a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Vegyestüzelésű kazánok esetében több típus közül is választhatunk, ha korszerű fűtésrendszert szeretnének kiépíteni - márpedig kazán vásárlásánál ez nem elhanyagolható szempont. A kazánok tűztere nagyságuktól függően eltérő mennyiségű és méretű tüzelőanyag befogadására alkalmasak. Bizonyos típusú kazánokba akár méteres darabokban is tehetünk.

A háztartásának megfelelő típusú vegyestüzelésű kazán kiválasztásához mindenképpen kérje hozzáértő szakember segítségét. A vegyestüzelésű kazánok kiválasztásánál fontos szempont például a lakóegység nagysága és az esetlegesen már meglévő fűtéstechnológia fajtája.

A kazánok számos típusa közül általában a legdrágábbak rendelkeznek beépített hűtőkörrel, azonban szükség esetén utólag is felszerelhető kazánunkra egy ilyen egység. Ezek arra hivatottak, hogy a hidegvíz hálózatra kötve fokozatosan visszahűtsék a kazánok hőmérsékletét túlmelegedést elkerülve.

A magyar háztartások fűtési technológiájához szorosan kapcsolódik valamilyen kazán. Ezek lehetnek vegyestüzelésű kazánok, vegyestüzelésű kazánok kombinálása gázkazánnal, öntöttvas tagos, vagy lemez tagos vegyestüzelésű kazánok, elektromos kazán stb. Vegyesüzeléső kazánok használatával jelentős megtakarítás érhető el a gázfűtéses kazánokhoz képest akár önálló vegyestüzelésű kazánok, akár egyidejűleg használt, kiegészítő szilárdtüzelésű (más néven vegyestüzelés ű) kazánok használatával. A vegyestüzelésű kazánok hatalmas előnye, hogy az összes kerti hulladék, nyesedékfa, száraz falevél és a jelentős költségmegtakarítással vásárolható "gyári" tüzifa is alkalmazható.

A gázszolgáltatótól való függetlenedés nem azt jelenti, hogy meg kell szabadulnunk a gázfűtésű kazánoktól, hanem alternatív kiegészítésként párhuzamosan biztosítják és támogatják a vegyestüzelésű kazánok működését.

A vegyestüzelésű kazánok optimális tartály és fűtési rendszer összehangolásával megteremtik a melegvíz készítésének lehetőségét is.

A szilárd tüzelésű kazán nem igényel különösebb szakértelmet viszont figyelembe kell vennünk, hogy szükség van egy, a vegyestüzelésű kazánunk elhelyezésére hivatott helyiségre, ahol a megfelelő szellőzés folyamatosan biztosított. Emellett a vegyestüzelésű kazánok önállóan használva folyamatos táplálást igényelnek. A szilárdtüzelésű (vegyestüzelésű) kazánok esetében két típust különíthetünk el;

lemez vegyetüzelésű kazánok

öntöttvas tűztérrel rendelkező vegyestüzelésű kazánok

A vegyestüzelésű öntöttvas kazánok


A vegyestüzelésű öntöttvas kazánok megjelenése meglehetősen robosztus. A vegyestüzelésű öntöttvas kazánok tűztere nem hegesztett, hanem ahogy az a névből is adódik, vasból öntik ki, ezáltal magasabb hőmérsékletnek is ellenállnak. A vegyestüzelésű öntöttvas kazánok vásárlásánál fontos figyelembe venni, hogy jelentős minőségbeli különbségek lehetnek az öntöttvas tűzterek tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy a magyar vegyestüzelésű öntöttvas kazánok Európa szerte elismerten nagyon jó minőségűek.  A vegyestüzelésű öntöttvas kazánoknál fontos figyelnünk arra, a vegyestüzelésű öntöttvas kazánunk tűztere ne legyen kitéve túl nagy hőmérsékletkülönbségnek, mert az megrövidítheti élettartamát. Amennyiben erre ügyelünk, egy hosszú élettartamú vegyestüzelésű öntöttvas kazánunk lehet. Javítása nagyon nehéz, sőt sok esetben nem is megvalósítható. A vegyestüzelésű öntöttvas kazánok egyik hátránya tűzifával való tüzelés esetén, hogy viszonylag kis betöltőnyílással rendelkeznek, ezért nagyobb rönkök, darabos tűzifák beadagolása nem megvalósítható.
A vegyestüzelésű öntöttvas kazánok ára magasabb, mint a lemez vegyestüzelésű kazánoké.

Vegyestüzelésű öntöttvas kazánok széles választéka raktárról!

A  vegyestüzelésű
lemez kazánok

A vegyestüzelésű lemez kazánokat értelemszerűen lemezekből hegesztik össze. A vegyestüzelésű  lemez kazánok vásárlásánál érdemes figyelni erre a jelzésre, ami lemezkazánok lemezeinek vastagságára utal. Általában 2-6 mm-ig terjed ez a vastagság a lemezkazánok esetében, érdemes minél vastagabb lemezekből álló vegyestüzelésű  lemez kazánt választanunk.
A vegyestüzelésű  lemez kazánok egyik nagy hátránya, hogy anyagösszetételük miatt rövidebb élettartamúak a vegyestüzelésű öntöttvas kazánoknál, ugyanis a hegesztett lemezek gyakrabban kilyukadhatnak. Ezzel szemben azonban nem elhanyagolható előnyük, hogy begyújtás után a rendszernek kevesebb idő kell az átmelegedéshez, illetve a lemezek egyszerűen és gyorsan javíthatóak. Általánosságban a vegyestüzelésű lemez kazánok betöltőnyílása méretesebb mint a vegyestüzelésű öntöttvas kazánoké, ezért nagyobb fát, farönköt is tölthetünk bele.

A vegyestüzelésű lemez kazánok ára jelentősen olcsóbb, mint a vegyestüzelésű öntöttvas kazánoké.

Óriási választékban Lemez vegyes tüzelésű kazánok Totya kazán GNB kazán akciós kazánok készletről azonnal

A vásárlás előtt célszerű eldöntenünk, hogy melyik szempont fontosabb számunkra? Nagyobb anyagi ráfordítással beszerzünk egy vegyestüzelésű öntöttvas kazánt, ami "igénytelenebb", kevesebb odafigyelést igényel, vagy spórolunk a beszerzésen, és vásárolunk egy olcsóbb vegyestüzelésű lemez kazánt vásárol, ami szintén több évtizeden át szolgálhatja a fűtést, azonban használata nagyobb körültekintést igényel.

A vegyestüzelésű kazánok leginkább olyan területeken örvendenek nagy népszerűségnek, ahol nem a gáz-, vagy villanyszolgáltatás nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető. Itt a vegyestüzelésű kazán használata jó megoldás lehet. Összefoglalva tehát a vegyestüzelésű kazánok megfelelő körültekintés és optimális használat mellett költséghatékonyan biztosíthatják otthonunk melegét, a melegvíz ellátást, ráadásul okosan hasznosíthatjuk a háztartásban összegyűlt kerti hulladékot. Kedvező áron hozzájuthatunk a tüzelőanyaghoz is, legyen az fa, szén, brikett vagy pellet, így vegyestüzelésű kazánok esetén a fűtési költség is jelentősen mérsékelhető.

Faelgázosító kazán

Faelgázosító kazán üzemeltetésével kinyerhető a fa maximális hőenergiája, így faelgázosító kazán használata során kevesebb lesz a tűzifa szükségletünk. Tehát faelgázosító kazán beszerelésével eredményesen csökkenthető a háztartás fűtési költsége. A faelgázosító kazán további előnye, hogy nincs szükség gyakori táplálásra. A kazánok bármelyikébe tehetünk nagyobb fahasábokat is, akár hasogatás nélkül.

Megbízható minőségű faelgázosító kazánok kedvező áron készletről

Pellet készülékek

A pellet készülékek működése


A pellet készülékek működése rendkívül egyszerű. A pellet készülékek eredeti célja az volt, hogy az újrahasznosítható faforgácsot és fűrészport hasznosan, gazdaságosan újra lehessen hasznosítani elégetéssel, magas hatásfokon.
A pellet készülékek működése a következő: egy termoszát vezérli a rendszert, csakúgy, mint a hagyományos gázkazánok esetében. Ha a helyiség hűléséből kifolyólag a hőmérséklet megközelíti a beállított értéket, azt az automatika jelzi a kazánnak. A pellet készülékben megkezdődik a pellet adagolása, majd begyújtja azt, és elindul az égési folyamat. Amikor a víz eléri a megfelelő hőfokot, a pellet készülék leáll. A pellet adagolhatósága a pellet készülékbe csigával megoldható, így alkalmas egy folyamatos, személyes irányítás, vagy jelenlét nélküli automatikus fűtésre.

Miért válasszunk pellet készüléket?

A faipari hulladékok (fűrészpor, faforgács) korszerű, préseléssel létrejött pellet tüzelésével működő pellet készülékek, optimalizálják az égési folyamatot és akár 90% fölé is emelhetik a kazánok hatásfokát. Használatukkal hozzájárulunk a környezetünk védelméhez, emellett jelentősen mérsékelhetjük fűtési költségeinket.

Pellet kazánok fűtéstechnikai előnyei

A környezetkímélő pellet készülékek, a gázkazánokhoz hasonlóan, szintén kényelmes fűtési rendszerek. Magas hatásfokon működnek, üzemelésük teljesen automatizálható, és költséghatékonyak.

A pellet kazánok tárolójának nagyságától függően, a pellet feltöltése 2-4 hetente válik szükségessé. A pelletkazán égése során kevés a hamuképződés, ezért a pelletkazán tisztításról elég szintén 2-4 hetente gondoskodni.

Környezetkímélő és gazdaságos! A pellet kazán magas hatásfokú működésből kifolyólag a fűtési költségek mérsékelhetők. A hagyományos fűtési rendszerek (gáz, villany) költségének töredéke, mindössze 25-30%-a. Az állandó magas hőmérsékletű égésnek köszönhetően, alacsonyabb a káros anyag-kibocsátás, mint a fatüzelésű kazánoknál.

A pellet kazánok típusai

Kompakt pellet kazánok

A kompakt pellet kazánok magukba foglalják a kazántestet, a pellet tároló tartályt és az adagoló csigát is. A különálló tároló-szerkezetű pellet kazánok, ahogy a nevükben is benne van, két különálló részből állnak és egymáshoz képest önállóan elhelyezhetők.

A tárolóegység nélküli pellet készülékek, a pellet tárolására leginkább egy külön épülethelyiség, vagy tároló ad helyet, ahonnan adagoló csiga segítségével juttathatjuk el a pellet kazánhoz a tüzelőanyagokat. Tüzelőanyagként alkalmazhatók a pellettel egy időben, tehát azzal kombinálva különféle fa aprítékok, faipari hulladékok is.
Nagyobb teljesítményigény esetén, a kétszerkezetű kazánokat alkalmazzák, ahol  a pellet kazán egyik részben az égés, a másikban a hő cserélés folyamata zajlik.

A pellet kazánok sajátossága a teljesen automatizált üzemelés, ahol a begyújtáshoz, a kívánt pellet mennyiség adagolásához és az égéshez nélkülözhetetlen levegő mennyiségének biztosításához, nincs szükség személyes jelenlétre. A drágább pellet kazánok automatizálják a kazán tisztítását, és az égés során keletkező hamu eltávolítását.

Egyes pellet készülékek képesek a teljes fűtésrendszert és a használati meleg víz készítést is vezérelni. Sajátosságuk, hogy csak abban az estben termelnek hőt, amikor arra ténylegesen szükség van.

Mindenképpen jó minőségű pellettel üzemeltessük a pellet kazánunkat az ideális teljesítmény és a magas hatásfok kiaknázása érdekében. Az rosszabb minőségű pellet morzsolódása miatt felgyűlt porszerű anyag megakadályozza az adagolócsiga forgását, továbbá az égése során keletkezett magas hőmérséklet az égéstermék salakosodását váltja ki, amely a későbbiekben gátolhatja a begyújtást, vagy ronthatja az égést.

Pellet kazán méretezése

A pellet kazánok vásárlásakor vegyük figyelembe a kívánt fűtési terület nagyságát, a fűtés típusa (padló, fal, mennyezet, radiátoros rendszer), az épület hőszigetelését, illetve a felhasználók (lakók) számát, amennyiben a HMV-készítését is a pellet kazánnal szeretnénk biztosítani. Minden esetben, a becsült hő veszteség fölé célszerű méretezni a pellet kazánt, hogy igény esetén többlet fűtési teljesítmény is rendelkezésre álljon. A meghatározott fűtési teljesítményhez, személyenként 400-500 W fűtőteljesítmény az ideális, amennyiben használati meleg víz előállításra is szükség van.

Ulma Pellet készülékek, Pellas pellet égőfejek, pellet kazánok széles választéka azonnal, raktárról!