A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben
A megfelelő szivattyú kiválasztása 


Nyugalmi (nyugvó) vízszint: az a vízszint, amelyet a talajtól, azaz földfelszíntől kell mérni, és amelyen beáll a vízfelszín, ha nincs a kútból vízkivétel.
Üzemi vízszint: az a szint, amelyen folyamatos szivattyúzás mellett beáll a vízfelszín.  
Az üzemi vízszint megállapítása azért  fontos, mert ez dönti el, hogy külső szivattyút vagy búvárszivattyút kell választani ahhoz, hogy megoldható legyen a víz felszínre hozatala, valamint meg tudja határozni a szivattyú szükséges teljesítményét

Külső, azaz talajfelszínre telepített szivattyúra akkor van szükség, ha a kút üzemi vízszintje kevesebb mint 9 méteren van.
Búvárszivattyú abban az esetben szükséges, ha az üzemi vízszint 9 méternél mélyebben van.

 A kút vízhozama nagyon fontos adat,  figyelembe kell venni a vízigényhez való viszonyításnál, hogy homokolni fog-e a túlterhelt kút, amely tönkreteheti a nem megfelelően kiválasztott szivattyút. Ehhez ismerni kell az adott környékre jellemző fúrt kutak jellegzetességét.  

Mire használná a szivattyút?


- házi vízellátás miatt :

A legáltalánosabb megoldás egy 70-80 liter/perces eszköz, de ez függ a vízfelhasználás kívánt mértékétől és a ház méreteitől.
Javasoljuk, hogy a fent említett komplexebb helyzetekben kérjen szakmai segítséget, hogy biztosan olyan szivattyút válasszon, amely kielégíti a szükséges igényeket és gondtalan használatot tesz lehetővé!

-  öntözésre:

Kézi slagos locsoláshoz (slag és locsolópisztoly) általánosságban megfelelő egy 50-60 liter/perces szivattyú.
Ha földbe szúrható öntözőfejjel végzi a locsolást, szükség lehet egy 70-80 liter/perces szivattyú.
Öntözőrendszerhez (földből kiemelkedő öntözőfejek esetén): átlagosan megfelelhet egy 70-100 liter/perces szivattyú, de ebben az esetben fontos lehet kikérni egy szakember véleményét, hiszen több tényezőt is figyelembe kell venni!